De vakantieperiode is van start en mensen gaan erop uit. Een aantal buitenlandse bestemmingen zijn vrijgegeven, maar bestemmingen in eigen land blijven ook razend populair. Een goed teken dat we tijd nemen voor ontspanning. Voor bedrijven betekent dit natuurlijk een stroom aan verlofaanvragen van de medewerkers in de zomerperiode. Veel medewerkers hebben in het afgelopen jaar toch minder verlof opgenomen, waardoor je verlofstuwmeren ziet ontstaan. Hoe ga je daarmee om en zorg jij ervoor dat je inzicht houdt in verlofplanning, beschikbare verlofuren en voldoende bezetting?

Recentelijk organiseerden wij (Saskia Verweij en Monica Vereggen) een webinar over verlof om onderwerpen als bovenstaande te bespreken. Dit webinar kun je nu terugkijken, waar en wanneer je wil. Klik hier om het webinar terug te kijken.

In dit artikel delen we alvast graag drie interessante aandachtspunten bij verlof.

1. Verlofdagen zijn niet eeuwig geldig
Iedere medewerker krijg jaarlijks wettelijke vakantie-uren en zou de ruimte moeten hebben om deze op te nemen. Niet-opgenomen wettelijke vakantie-uren vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin een medewerker ze heeft opgebouwd.

2. Laat verlofaanvragen schriftelijk of digitaal binnenkomen
Een aanvraag voor vakantie-uren moet schriftelijk of digitaal ingediend worden door een medewerker. Vervolgens is het aan de werkgever om de aanvraag te accepteren of te weigeren. In Loket.nl kunnen vakantie-aanvragen bijvoorbeeld handig digitaal ingediend worden door de medewerker zelf. En met behulp van een overzichtelijke verlofkalender zie je direct of er voldoende bezetting is en de vakantieaanvraag past in de planning.

3. Zorg voor overzicht in de vakantie-uren van je medewerkers
Veel medewerkers hebben vorig jaar en het afgelopen jaar vakantie-uren opgespaard, in verband met de beperkte mogelijkheden. Zorg ervoor dat je een goed inzicht hebt in de (openstaande) vakantie-uren van medewerkers, zodat je daar tijdig op kunt sturen.

Meer weten over verlof?
Hoe zit het met jouw inzicht in het verlof van medewerkers? En ben je op de hoogte van alle regels rondom verlof? In het webinar over verlof dat we recentelijk organiseerden, namen we de kijkers mee in de wereld van verlof. Dit webinar kun je nu terugkijken, waar en wanneer je wilt. Klik hier om het webinar terug te kijken.

Webinar Inzicht in verlof